Alisa visar

Här finns all information du behöver för att hantera och återlämna din rullstol.

Manuella rullstolar är näst efter rollatorer det vanligaste hjälpmedlet för rörelse. Socialstyrelsen uppskattar att drygt 120 000 personer i Sverige har en sådan. Är du en av dem hittar du all information du behöver här. 

Rengöring


Om du använder din rullstol dagligen bör den göras rent minst en gång i månaden.  Torka bort spilld mat och dryck omedelbart. 


Om klädseln går att tas bort kan den om det behövs tvättas i 40-60 grader utan sköljmedel (kontrollera tvättlappen för rätt temperatur). Du kan också damsuga och våttorka sitsen. 

Chassit rengörs med ljummet vatten med lite diskmedel i. Använd en trasa eller svamp. En tandborste är bra för att göra rent där du inte kommer åt med trasa. 

Klicka på knappen Beskrivning nedan för fortsättning. Du kan också klicka på Instruktionsfilm nedan och se en film på hur det går till. 

Återlämning


När det är dags att lämna tillbaka din rullstol ska den vara rengjord. Kom ihåg att ta med alla delar, inklusive eventuella extratillbehör. 

Funktionskontroll


En rullstol ska kontrolleras minst en gång varje år. Det är du som använder rullstolen som är ansvarig för detta.


Här får du hjälp och steg-för-steg-instruktion av hur du gör. Du kan antingen titta på filmen och följa instruktionerna där, eller klicka på checklista för att få samma information i skriftlig form. 
Fel- och förlustanmälan


Om din rullstol behöver repareras eller om den blivit stulen eller på annat sätt försvunnit kan du anmäla det här.

unsplash